Een, raspberry, pi, maar dan gentegreerd in een toetsenbord en gek genoeg wordt die daar veel sneller van Muziek, onlangs kan de raspberry pi foundation met een, nieuwe versie van de raspberry primer, dan flink, anders dan dat en eigenlijk kennen want. We kennen mag een kleine single boordcomputer en nu hebben ze een gentegreerd in een, toetsenbord nou, willem ja met, die de laatste, tijd mee bezig geweest laten. We beginnen bij de vraag die het meest voor de hand, ligt waarom hebben ze dat, ding gentegreerd in de toetsenbord. Om het eigenlijk, om een, klachten laagdrempeliger te maken want de rest, waar, je pijn zoals een kenner van de week. Dat is deze, die, heeft, nogal, wat, wat, randapparatuur, nodig, je hebt natuurlijk een, toetsenbord nodig, om om iets te kunnen tikken, je hebt een muis, nodig als je was desktopomgeving gebruik, je hebt een kastje is wel zo netjes in plaatselijk tot dit los lingert dus dat, zit Allemaal bij de raspberry pi 400 zit toetsenbord en de behuizing uiteraard gentegreerd en nog wel een, kluis nodig, als, je als, je was voor, je parijs dan gaan draaien, als desktop maar het is allemaal veel makkelijker en laagdrempeliger laagdrempelige gemaakt ja. We hebben dus een kist en voor mijn hond los is die. Voor mij 7 tientjes en de kip die wij de ze hebben dan krijg, je de meeste bij de krijg, je voeding bij, je er zelfs een heel, mooi boek te bij, hier, klopt juist, als, je zelfs misschien wel, als als, als kind, ons, als, jim free kind; Heeft om later beginnen met computers, dan kun, je het kindje aanschaffen en wat betaal, je er dan voor de hele, complete kip kosten onder 20 euro krijg, je ook trouwens nog een, sd, kaartje voor voor, het besturingssysteem van 16 gift erbij en dat boek inderdaad dat is Heel interessant want het, is een, soort van handleiding, maar ook een handboek en een soort educatief naslagwerk waarmee, je de eerste stappen met een, raspberry pi en het besturingssysteem kunnen zetten waardoor worden ook dingen uitgelegd, als hoe kun, je programmeren met pyton en hoe kun, je weerstandjes Op de die piano poorten en en ledjes aansluiten zodat, je ook, als, je iets gaat programmeren dat, je ook daadwerkelijk het gevolg van wat, je doet visueel krijgt er natuurlijk zeker voor educatieve doeleinden heel, interessant, omdat, je vroeger wel in de jaren, tachtig 9 aan de computerclub.

Ging omdat daar te leren nu is hij gaat mis en care, dus eigenlijk kun, je dit ook een, beetje, als als een, soort van die, bezien microsoft en zx spectrum op een c64 iets in die, richting wil, je eigenlijk, als we terugdenken nakomen door de was ook Gewoon een toetsenbord met hardware. Erin is te zijn rijk werk bent klaar, je sluit hem op, je tv en hier sluit, je hem op mooi het warm en jouw toen geen muizen nodig maar precies en die hebben. We nu wel en je bent uit elkaar gaat het altijd extra leuk bekende natuurlijk het pgb van de normale, raspberry pi, je natuurlijk ook tegen de computer meldt jongen maar dit over de normale die eigenlijk vier generaties lang, lelijk hetzelfde eruitziet, deze, hebben, ze, toch, echt, waarom, Schop genomen ja, je zou inderdaad, denken van pak, een toetsenbord en een, stopte gewoon een mobile bi in maar, ze hebben, een heel, nieuw, pcb ontworpen en nee dat is deels, om te, zorgen dat die, koelplaat, er, overheen, kan zodat, hij beter, kan koelen en het is Ook deels om het is wel voor de volkswijk trap, weer handig dat alle boord en netjes aan de achterkant zitten dus, je bij de raspberry pi moppie heb, je aan alle kanten bijna een, poort er nu heb, je alles aan de achterkant van toetsenbord, bijna alles, kan Aansluiten ja, wie, je intro eventjes naar het de koelplaat hem best bij een, paar staan, niet bekend, als stukjes hardware die heel, erg, graag een, waterkoeling op of hele dikke kees fens ofzo maar zij hebben is voor gekozen eigenlijk, om, om, onderdeel van ontwerp een, gigantische heatsink Te maken ja, een, beetje, een, deels, om om, om om wat, steviger te maken dat, je toetsenbord een, beetje gewicht heeft natuurlijk maar de hele, metalen platen, aluminium plaat, die zit met, een met, een, stukje, pet op de op de schok en het dient gewoon, als hele Grote heatsink nou en dan dat hij in een, keer beginnen, levens naar de wordt in flink sneller warmer de camber zand en denk, even op terug qua qua prestaties maar dan nog.

Even de pcb dat pcb ziet is behoorlijk anders uit dan kun, je het zelf mee zitten eigenlijk functioneel zie hetzelfde op bijna omdat er, een toetsenbord gentegreerd is dat. Toetsenbord wordt via usb aangesloten dus een van de usb poorten die is intern aan de aan het toetsenbord vastgesoldeerd dus, je bed in plaats van vier poorten heb, je het nog maar 3 poort over en je hebt ook geen aansluiting voor een, webcam voor de vorm in Ieder geval worden pike m dat, zit met een, flat, cable channels, een ribbon, cable, zit, dat, normaal, op de optimale be vast, die, die ontbreekt hier en je hebt ook een zeg maar dat is iets te denken en ruimtegebrek maar dat, meer door team, handig, nee, ik, Denk dat het langer die je moet, het toetsenbord zou, je dan elke keer uit elkaar moet, halen, om een pike, m op, aan te sluiten en je kunt natuurlijk altijd gewoon een, willekeurige webcam via usb aansluiten maar, je hebt dus wel iets minder, usb poorten, beschikbaar ja, Maar niet gehad die, die, belangrijke, gp, ook, pinnen, maar, het ook overhaalt met met, programmeren door die, ziet, het, er, op, het icoon, achtkante, gewoon uit, je kan hartelust dingen erop in derek en aalsmeer kan met met. Losse kabels is kun. Je kun, je allerlei hardware, aansluiten het, is alleen wel zo dat, voor de model be raspberry, paars heb, je het dat is een. Pees en beetjes die. Je er op klikt en die.

Waarmee sandwiches zeg maar maakt en die passie niet, want de vormfactor leent zich daar net voor namen en parken lev begint koeling sneller laat dagen over hebben de normale paar is geklopt. Mijn handen of ich edge 500 en deze is op 18 onderhuids klopt dat is procentueel. Is dat wel een, redelijk verschil en dat is dus mogelijk gemaakt vanwege die, die, daddy cool, platen ja, ja want de mobiel die, is bedoeld, om, los of in in een optionele buizingen, gebruikt worden en dan is er niet. Zo heel, veel airflow de, is natuurlijk ook geen geen, i think of geen fan beschikbaar en met die. Grote passieve koeling die in een toetsenbord zit kun, je de bal iets hoger klokken en zit dus op wacht in de mega hertz en dat is aardig over klop maar hij wordt niet er wordt zelfs hij, blijft, kouder dan dan een mobiel in zijn, originele, bazing, ok, Dus de overgeklokte moromi maar twee, we zeggen om de middag te mogen noemen met vanwege die kooi oplossing is die, koeler uiteindelijk dan normale en ik de maanden, hierdoor minishop gedraaid en opgewerkte als als des peres, merk, je dat nou echt in de praktijk, nou ik, heb Een paars synthetische benchmarks gedraaid en daar zie het verschil, inderdaad, wel, maar, omdat, doet, omdat, het, gebruik scenario, vorm voor, raspberry pi, best wel heel, erg breed is ik wil, ik, heb, thuis, een, paar rol in trek de mond x, op eentje, ik, heb, er, eentje, voor, Versmarkten mieter uitlezen en ik gebruik wel, eens, een, paar, voor, als desktop als een, beetje erbij dus het is heel, moeilijk, om een, bepaalde, benchmark te kiezen en daarom daar op af te gaan, hoeveel, sneller, een, paar s, ja, maar, ze me, echt, gewoon belast is die.

Zou inderdaad dat, zijn, beetje, denk, als, oppas, guess top ls gebruiken zijn computer voor de bij dan is een. Klok speed increase van anderhalf mengkom navigeert: u wel, eens wel significant waar kijken, we hier naar hen, ik heb ook met een, programmaatje dat stress, marriott, kun, je kijken hoe heet de paar wordt en hoe erg dat die, terug klok, dus hoeveel die gaat zal tot wordt En daarvoor kun, je allerlei workflow instellen en ik heb en alle vier de koers het, is natuurlijk een pad course. Op je die er in zit en lood gezet en gekeken wat de klok slaat daarbij is en wat de warmte. Ontwikkeling is en dat heb ik voor de raspberry pi 400 gedaan en die. Blijft eigenlijk, het middelste, stuk daar is is waar de waarde lotus en dan voor stabiliseert in de de temperatuur, en daarna kijk, je hoe snel die weer, temperatuur, kwijtraakt, maar tijdens de lood. In het, midden zie, je dat, er, helemaal, geen zwakkeling is die, oranje lijn is is de kloksnelheid. Dus die zit op 1809 arts en wordt niet getrappeld ik heb ook de paar de mobile bi in een net als net als 400 in een, aluminium behuizing, getest, nou, er, zijn, eigenlijk, wat, meer, koeling aan omdat, meer, kwam ik dan weer en die; heb ik, ook, Getest die, heb, ok, die heb, ik, hier, niet op gezet want die, wordt flink warmer ik heb wel de kale het kale, pc beetje.

Dat is dus dus zonder behuizing in de lobby en daar zie, je dat die behoorlijk warm wordt, hebben aan zit zit bijna tegen de 85, graden aan en tijdens de loods die ook, enorm, veel, ontwikkelingen om die, die, hoewel heel, slimme, manier, aan, dus eerst die dit Heel erg maar net c dus in de de rechtsboven grafiek zie, je de stok geklokte motobi in het, aluminium buis in de pike, s40 van koe de mars is dat. Dus die en daar heb, je ook aluminium heatsink en daar zie, je geen slappeling en om het een, beetje eerlijker te maken heb ik de roddel biedt ook over gepakt naar dezelfde 18 mond megens als de de p400 en dat is de. U linksonder grafiek en daar zie, je ook dat er dat, er, geen slotte ling is maar, ook, flink, hogere, kloksnelheid, dus ja, het is eigenlijk. Als, je een, normale mobiel goed koelt en overklokt kan, je dezelfde prestaties halen als die parfumeren de lijn. Nu is het fabrieksaf gewoon, toetsenbord voor, je gedaan of niet over na te denken je bent helemaal klaar eigenlijk het is super laagdrempelig en iets mij opviel is dat de normale mode b, natuurlijk, je misschien de geheugen configuraties en nick is hier een, beetje op, h de Draaier en des te proces op over klok nr sneller en dan kun, je normale par 4 met advies krijgen en deze niet ja, hier zit, je vast op 40 en er is vooralsnog reis natuurlijk pas sinds november verkrijgbaar dus misschien komen ze nog met andere, koffiegruis markt, Vooralsnog is weer: alleen met 40 verkrijgbaar dus ik kan me: voorstellen dat, als, je serieus ml de gang gaan dat, je misschien iets meer gewoon hebben die afgericht, maar ja, dan kosten, breathe right des beaux.

Rest is voor simpel gebruik maar, je bent tegenwoordig met vier zich op en des te parijs bedoel mijn smartphone heeft meer het houdt niet over een audio nee nou ik heb een, beetje van af, wat, je er mee doet kijk, als, je alleen maar in de command Line interface, zit zitten, programmeren, valt, het, allemaal, wel, mee, als, je het een paar is als, desktop pc, niet super geschikt, om om, om om, je zo’n meeting of of wat dan ook het zelfs youtube, kijken, kan, kan problemen geven en netflix dan moet, je daar heb. Je ook weer allerlei dingen vorm van x, voor nodig omdat werkend te krijgen dus het is geen volwaardige desktop replacement, nou. We dat duidelijk hebben versimpel gebruik misschien het allerbelangrijkste nog wat. We niet besproken hebben zet het in een, toetsenbord gestopt dus, zij, kiezen, voor, jou, het toetsenbord dat, koop, je niet meer zal bij en dan is mijn vraag hoe goed is dat. Toetsenbord ja, dan toetsenbord voldoet in principe, prima maar, als, je een, beetje een, toetsenbord liefhebber bent dan is er. Natuurlijk het is er een, standaard, chicklit, toetsenbordje, zoals, je iedereen die, die, mechanische, toetsen, doden dan wil geen, al thuis kan is de niet. Voor jou maar niets is vergelijkbaar met, een een, eenvoudige, laptops ja, met een, laptop toetsen, toetsenbordje of met, met een, simpel, test op toetsen toetsenbordje met, lood travel, om te, doen natuurlijk, je net geen anderhalf uur met de treffen op, je toetsen dus het houdt alle manier.

Over maar het is wel. Lekker compact, natuurlijk ja die zijn, er, aan begint eigenlijk al de the best way by foundation. U zegt dit is eigenlijk bedoeld voor misschien wel kinderen en mensen voor dus met je computer aan de slag willen en jij het boek, waren, alle, kanten, bekeken, heb heb, je eigen andere use case is gevonden of is dat het ook, echt, wel, een, beetje, voor, je Dingen om te komen na een, golem mobile bi paar die kun. Je natuurlijk echt super breed inzetten die wordt, ook, voor, voor, robot projecten gebruikt en al dat, soort dingen en daar is dit natuurlijk, gezien de fun fact: allemaal veel minder voor geschikt en zij hem uit elkaar halen zit, je te betalen voor een, toetsenbord, wat, je niet Gebruikt maar het is echt voor, voor, voor, educatieve, doeleinden, kan bijvoorbeeld voorstellen dat het, voor een school heel. Interessant is als. Ondersteunend materiaal, voor, programmeer lessen of wat dan ook als, je kinderen hebt die ietsje ouder zijn om die. U kennis. Te laten maken met programmeren en met linux of voor jezelf, als, je als, je het leuk vindt, om naast, je windows of mac pc en linux terminal te. Gebruiken dan is het. Allemaal super handig ja. We zijn de echte tweaken die gewoon overal in de meterkast, hun plek plekken wesbeek prijs zal bouwen die ze waarschijnlijk ooit nog antoon zou bijvoorbeeld lekkere modder ben gebruiker, tot zover deze, video van de raspberry pi 400 voor die namelijk review, het geef, hem dan een duimpje.

https://www.youtube.com/watch?v=AgJw1z7xyvs